Anatecor
Dă mai departe!

 

 

Index Terapii

Acupunctura

Istoric

Acupunctura este un sistem terapeutic provenit din China antica. Exista marturii ale acupuncturii inca dinaintea anului 2000 i.H. Ultima lucrare relevanta stiintific provine din anul 1919 d.H. În Japonia acupunctura a fost adusa de un preot chinez în anul 562 d.H. în Europa ajunge în vremea lui Ludovic al XIV-lea. În tara noastra primii medici care au practicat-o au fost Vatamian și Bratu în 1930.

Definiție

Practica acupuncturii consta în stimularea cu ajutorul acelor a punctelor cutanate dureroase, care mai tarziu au fost ordonate de-a lungul unor traiecte sau meridiane. Acupunctura se bazeaza pe cele cinci elemente (pamant, lemn, foc, apa, metal) care exprima relatia dintre sistemele organice și functionale ale corpului uman. Fiecare dintre cele cinci miscari energetice corespunde unui organ de tip Yang și unuia de tip Yin.

Acțiune

Acupunctura intretine spiritul sanatos (evitarea stresului, a suprasolicitarii), stabileste o alimentatie corecta, indica remediile, stabileste echilibrul dintre Energie, Sange și diferitele organe ale corpului uman.

Aplicații

Acupunctura are succes în boli cum ar fi: astmul bronsic, diabetul, febra tifoida, boli cauzate de frig, hepatita, hipertensiunea arteriala, cardiopatie ischemica, nevroza cardiaca, reumatism, migrena, ulcer duodenal, obezitate, anorexie nervoasa, colita ulceroasa, enterite, neurodermita, urticarie, psoriazis, schizofrenie etc.

Aromaterapia

Istoric

Aromaterapia este cunoscuta cu peste 3500 ani i.H. În Egipt imbalsamarea mumiilor era o adevarata stiinta. Notiunea de aromoterapie a fost introdusa în 1937 de catre Rene Gatefosse care a inceput sa o studieze stiintific.

Definiție

Aromoterapia face parte din fitoterapie și foloseste uleiurile extrase din plante care reprezinta un amestec de diverse substante organice (hidrocarburi, alcooli, fenoli, cetone, aldehide, esteri, acizi, etc). Calitatile și structura lor difera în functie de tipul plantei. Uleiurile se administreaza sub forma de aerosoli, inhalatii, unguente, bai generale și prin masaj.

Efecte

Cu ajutorul uleiurilor obtinem efecte analgezice, sedative, antispasmatice, antiinflamatorii, antialergice, antiseptice, antidepresive, carminative, decongestionante, stimulante, antifungice, antibacterian.

Aplicații

Aceasta terapie este folosita cu succes în boli de piele, alergii, astma, boli ale sistemului respirator (sinuzite, laringite, bronsite, boli digestive: constipatii, dearee, colici, indigestii).

Arta

Istoric

În sec XIX Rudolf Steiner introduce arta în terapie. În anii 1920 Carol Jung și Sigismund Freud demonstreaza valoarea imaginilor în terapie. Dupa cel de-al doilea razboi mondial terapia prin arta este folosita în reabilitarea celor care au trecut prin razboi – metoda initiata de Margaret Naumberg. În 1963 ia fiinta Asociatia Britanica de terapie prin arta.

Definiție

Terapia prin arta grupeaza pictura, muzica, coregrafia și teatrul. Terapia prin pictura comunica cu pacientii folosind drept expresie culoarea. Muzicoterapia ajuta interpretul sa-si exprime melodic dificultatile afective și sociale. Coregrafia exploateaza miscarile corporale și figurile de dans pentru a analiza tulburarile afective și atitudinea corporala. Teatrul terapeutic exploateaza posibilitatile scenice care pot exprima ganduri, stari de boala.

Acțiune

Terapia prin pictura ajuta la afirmarea personalitatii și la depasirea tulburarilor psihologice. Muzicoterapia transmite un sentiment de calm, intelegere și siguranta. Coregrafia releva personalitatea profunda a individului. Teatrul terapeutic favorizeaza exprimarea angoaselor, emotii refulate, deschide o cale mai buna de comunicare cu ceilalti.

Aplicații

Terapia prin arta ajuta în rezolvarea tulburarilor emotionale și mentale, dificultati de invatare, tulburari digestive, stres, tulburari de personalitate, depasirea starilor de soc.

Ayurveda

Istoric

Ayurveda este o practica indiana antica (2500 i.H.) care era folosita ca metoda de tratament în China antica. Dupa independenta Indiei în anul 1947, Ayurveda reinvie. În America este introdusa de Dr. Deepak Choppra și devine obiect de studiu în Universitati și Facultati de Medicina.

Definiție

Ayurveda este terapia care urmareste starea energetica personala și echilibrarea energetica pentru a putea face fata agresiunilor patologice endogene și exogene. Constitutia umana unica este definita de echilibrul a trei sisteme vitale ale corpului, numite: vata, pitta, kapha. „Vata” este legata de functia sistemului nervos central, „pitta” de functia metabolica și „kapha” de lichidele din organism. În corectarea dezechilibrelor ayurveda foloseste doua tipuri de tratament: shodana și samona.

Acțiune

Shodana constituie o faza preliminara de dezintoxicare prin masaj profund cu uleiuri vegetale, hipersudoratie, clisme, purgatie. Samana inseamna prescrierea de preparate din plante medicinale, oligoelemente și alimentatie naturista.

Aplicații

Prin ayurveda isi gasesc rezolvare problemele digestive, ulcerele, gastritele, problemele circulatorii, reumatisme, artrite, astm, eczeme, alergii, psoriazis, infectii, viroze, probleme hepatice, probleme emotionale, anxietate, insomnii, probleme mentale.

Bioenergie

Istoric

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Definiție

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Efecte

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Acțiune

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Aplicații

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Chiropractica

Istoric

Chiropractica a fost introdusa în anul 1895 de catre canadianul Daniel David Palmer. Aceasta metoda se practica în timpul primelor dinastii chineze, a civilizatiei antice grecesti. Metoda este cunoscuta în Australia, în SUA, în Anglia.

Definiție

Chiropractica este terapia care se adreseaza coloanei vertebrale și sistemului nervos, este o tehnica de manipulare a coloanei vertebrale.

Efecte

Chiropractica restabileste comunicarea dintre creier și corp. Chiropracticienii considera ca un mare numar din problemele patologice se datoreeaza unui dezechilibru al coloanei vertebrale.

Aplicații

Aceasta metoda are eficienta în afectiuni ale coloanei vertebrale, migrene, dar și în astm, constipatii, dureri menstruale, tulburari digestive.

Credinta

Istoric

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Definiție

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Efecte

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Acțiune

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Aplicații

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Cristaloterapia

Istoric

Cele mai vechi legende despre cristalele magice provin din Atlantida. Supravietuitorii Atlantidei au transmis cunostintele despre cristale în Egipt, America de Sud și Tibet. Azi cristalele sunt folosite pentru a transmite și a amplifica energiile. În Egipt, cristalul a stat la bazele constructiei piramidelor, a caror forma geometrica canalizeaza energia universala de inalta frecventa, în pamant. În Biblie (Exodul) se mentioneaza ca placa pentru piept a unei armuri confectionata din 12 pietre pretioase, i-a dat lui Aaron puterea lui Dumnezeu. Regii stravechi ai Indiei adunau pietre pretioase pentru a se proteja impotriva raului. Romanii și Grecii foloseau amulete și talismane continand pietre care tamaduiau diferite boli, ajutau la dobandirea unor virtuti, protejau. Cristalele mari de cuart erau folosite de catre amerindieni în calitate de cristale „clarvazatoare” în care puteau fi vazute evenimente trecute și viitoare.

Definiție

Cristaloterapia, prin proprietatile extraordinare ale cristalelor folosite în aceasta practica, are rolul de a echilibra corpul din punct de vedere energetic, ceea ce duce la eliminarea multiplelor blocaje care provoaca boli.

Acțiune

Pietrele și cristalele sunt folosite în meditatie pentru a dezvolta intuitia, în practica medicala ele sunt utilizate cu scopul de a calma emotiile foarte puternice, pentru a rezolva problemele mentale, pentru a remedia diverse dezechilibre ale corpului, pentru a reda sanatatea. Cristalele restabilesc echilibrul organic, mental și spiritual, ajuta la ridicarea nivelului de cunoastere.

Aplicații

Potentialul cristalelor este imens și niciodata nu va putea fi prezentat în intreaga lui amploare.

Cromoterapia

Istoric

În manuscrisele stravechi descoperite în India, China, Egipt, s-a descoperit ca vracii aveau un sistem complet al stiintei culorilor. În 1877 au aparut studiile doctorului E. Pancoast intitulate „Lumina rosie sau albastra, sau Lumina și aplicatiile ei în medicina”. Un an mai tarziu a aparut publicatia Dr. E. D. Babbit privind efectele și folosirea culorilor în terapie. În 1933 omul de stiinta indian D. P. Ghadiali a publicat „Enciclopedia spectro-cromoterapie.”

Definiție

Datorita faptului ca boala reprezinta o dizarmonie a sistemului, ideea ce sta la baza vindecarii prin culoare, sau a cromoterapiei, este de a restabili echilibrul corpului prin aplicarea de raze de lumina pe corp. Culoarea reprezinta octave mai inalte ale vibratiei sonore.

Acțiune

Culoarea în functie de nuanta are rolul de a activa circulatia sangelui, excita nervii cerebro-spinali și sistemul nervos simpatic cu efect antispasmatic, creaza un sentiment de optimism și buna dispozitie, activeaza nervii motori, genereaza energie în muschi, distruge parazitii, purifica sangele, activeaza limfa, echilibreaza functiile glandelor, inlatura melancolia, deprimarea, dilata capilarele, stimuleaza metabolismul, vindeca rapid arsurile, este refrigerenta, astringenta, reduce sau opreste sangererea, calmeaza respiratia, este anestezic, inbunatateste: vederea, auzul, mirosul, elimina tulburarile mentale ca delirium tremens și alienatie, diminueaza activitatea motorie a sistemului limfatic și a sistemului cardiac, stopeaza dezvoltarea tumorilor, are efect calmant în cazurile de nebunie violenta, elimina toxinele, stimuleaza activitatea cerebrala, stabilizator emotional, regenereaza pielea, calmeaza supraactivitatea mentala.

Aplicații

Acest tip de terapie, vindeca sau amelioreaza diverse afectiuni cum ar fi: paralizia, anemia, boli ale sistemului respirator, astmul, eliminarea defectuoasa, epilepsia, dispepsia, diabetul, constipatia, meteorismul, boli ale inimii care se datoreaza sistemului nervos, dureri de cap, inflamatii ale gatului, raguseala, gusa, febra, palpitatii, colici, hepatita, taieturi și arsuri, surzenia, reumatismul, cataracta, inflamatii ale ochilor și a urechilor, pneumonia, tulburari mentale și insomnia.

Dansul

Istoric

Dansul a fost definit ca și terapie în anul 1940 de catre profesoara de dans, americanca Marian Chace.

Definiție

Dansul este o metoda de expresie a gandurilor și sentimentelor prin miscare.

Efecte

S-a demonstrat ca modelele de comportament rigid pot fi vindecate incurajand pacientii sa se miste în mod liber. Urmarind muzica și ritmul prin dans se reuseste constientizarea sinelui și a lumii emotionale interioare. Se depasesc limitarile psihice și pacientii vor putea face mai bine fata dificultatilor. Emotiile interne, ascunse, pot fi astfel exprimate intr-un mod nonverbal iar dupa aceea acceptate și eliberate intr-un mod constient.

Aplicații

Rezolva problemele mentale, psihice, dificultatile de invatare, tulburari de personalitate, depresii, anxietate etc.

Dieta și Nutritia

Istoric

Nu exista informatii în baza de date.

Definiție

Nu exista informatii în baza de date.

Efecte

Nu exista informatii în baza de date.

Acțiune

Nu exista informatii în baza de date.

Aplicații

Nu exista informatii în baza de date.

Fitoterapia

Istoric

Semne ale practicarii fitoterapiei au fost descoperite în asezarile neolitice din Europa, în triburile primitive din Africa, Australia, în triburile amerindiene, în Brazilia, Mexic, Peru, Paraguay, etc. În anul 1550 i.H. s-au descoperit dovezi în Egipt și Sumeria, în 533 i.H. în Iudeea, China, Spatiul daco-tracic, Grecia (Hippocrate 400 i.H.), Imperiul roman 146 i.H. Prima farmacie fitoterapeutica la noi în tara a fost în 1494 la Sibiu.

Definiție

Fitoterapia este una din cele mai vechi modalitati terapeutice și utilizeaza în terapie plantele, extractele sau principiile active extrase din ele.

Acțiune

Plantele medicinale sunt analgezice, analeptice, antiasmatice, antidiareice, antidiabetice, antiinflamatoare, antifungice, antimicotice, antihelmitice, antihemoroidale, antilitiazice, antispastice, antiulceros, behic, cardiotonic, carminativ, cicatrzant, colecinetic, depurativ, expectorant, febrifug, laxativ, psihotrop, sedativ, tonic, vermifug, etc.

Aplicații

Remediile fitoterapeutice sunt folosite cu succes în multiple afectiuni ale aparatului digestiv, în boli dermatologice, în boli de metabolism, boli ale aparatului genito-urinar, boli ale aparatului respirator, boli ale sistemului nervos central.
Vă invităm să pășiți în minutata lume a plantelor medicinale, accesând blogul lectorului nostru, doamna dr. Anca Daniela Raiciu: https://ancadanielaraiciu.ro/w/category/fitoterapie/

Hidroterapia

Istoric

Hidroterapia a avut o mare raspandire în toata lume: China antica, Grecia antica, Roma, Noua Zeelanda. Bazele stiintifice au fost puse la inceputul sec XIX de catre austriacul Vincent Priessnitz.

Definiție

Hidroterapia este forma de terapie care foloseste apa pe care o considera esenta vietii și secretul sanatatii. Apa este folosita intern și extern sub toate formele de la firbere la ghiata.

Efecte

Apa este folosita ca sa curete, sa revitalizeze, sa imbunatateasca, sa mentina sanatatea. Apa rece este stimulatoare, trimite sangele spre organele interne și le ajuta sa functioneze. Apa calda este relaxanta. Apa stimuleaza sistemul hormonal este antiinflamatoare.

Aplicații

Este folosita în afectiuni ca: astm, bronsita, cistita, probleme menstruale, febra, stres, anxietate, dureri de cap, oboseala.

Hipnoterapie

Istoric

Aceasta metoda a fost folosita de catre Grecii antici, vechii Egipteni triburile din Africa și America. Cu hipnoterapia au lucrat: în sec XVIII – austriacul dr. Franz Anton Mesmer; în 1843 dr. James Braid. În 1890 a fost infiintata în Franta o scoala de hipnotism. Sigismund Frend explica și foloseste frecvent hipnoterapia. În America psihoterapeutul Milton H. Erickson autorizeaza, în anii 1950 -1960, aceasta metoda de terapie și o introduce în facultati.

Definiție

Hipnoterapia este o forma de psihoterapie indusa pacientului intr-o stare de transa care favorizeaza modificarea comportamentului. Starea de hipnoza este o stare de somn, aparent de transa favorabila actiunii terapeutice cu rol preventiv sau curativ.

Efecte

În starea de hipnoza spiritul accepta sa creada ca o durere nu exista și ca ea va dispare, pentru ca mentalul se impregneaza cu mesajul sugerat. Fiecare gand sau senzatie este asociata cu o transformare psihologica care la randul ei da o reactie de tip feedback la nivel mental și afectiv.

Aplicații

Fobii, stres, efectele unor traume, anxietate, depresii, insomnii, tulburari digestive, probleme, menstruale, astm, alergii, probleme circulatorii, tulburari mentale, tulburari psihoneurotice.

Homeopatia

Istoric

Homeopatia a fost fondata de catre medicul german Christian Samuel Friedrich Hanemann la inceputul sec XIX.

Definiție

Homeopatia este o disciplina medicala caracterizata prin aceea ca este noninvaziva și foloseste remedii netoxice. Legile care o definesc sunt: principiul similitudini, al dilutiei infinitezimale, al dinamizarii și al individualizarii. Homeopatia impune abordarea holistica a persoanei bolnave tratand tulburarile pacientului la nivel emotional, mental și fizic.

Efecte

Remediile homeopatice reprezinta substanta activa pura intr-un anumit grad de dilutie, extrasa din planta medicinala care este apoi „proiectata” pe un „vehicul” cum ar fi: lactoza, zaharul de trestie, apa purificata, alcool etilic sau glicerina. Homeopatia reface echilibrul celor trei nivele mentionate, stimuleaza și intareste mecanismele de aparare și de vindecare, sporeste energia vitala.

Aplicații

Homeopatia este eficienta în tratarea multor boli printre care: malaria, scarlatina, astm, epilepsia, dermatoze, boli alergice, tulburari psihice și emotionale, tulburari digestive etc.

Iridiologia

Istoric

O forma a iridiologiei a fost folosita de grecul antic Hipocrate în secolul V i.H. La sfirsitul secolului XIX a fost elaborata teoria stiintifica a iridiologiei de catre Dr. Ignatz von Peczely din Ungaria.

Definiție

Irisul reprezinta un microsistem cu autoreglare care reflecta holografic partile corpului intr-o anumita ordine somatotopica. Metoda consta în stimularea unor zone specifice cu ajutorul unui fascicul luminos sau laser.

Efecte

Prin aceasta metoda se poate actiona asupra intregului corp (organe, tesuturi, sisteme, functii) și se pot ameliora sau preveni nenumarate afectiuni.

Isihasmul

Istoric

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Definiție

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Efecte

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Acțiune

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Aplicații

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Iubirea

Istoric

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Definiție

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Efecte

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Acțiune

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Aplicații

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Managementul Stresului și Schimbarii

Istoric

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Definiție

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Efecte

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Acțiune

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Aplicații

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Masaj

Istoric

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Definiție

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Efecte

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Acțiune

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Aplicații

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Meditatie și Vizualizare

Istoric

Meditatia este practicata din cele mai vechi timpuri în diversele forme de manifestare a religiilor cum ar fi: budismul tibetan, budismul chinez, yoga hindusa, în sufism, în crestinism, de catre mari initiati cum sunt: Christos, Buddha, Krishna, Zoroastru și are drept scop fundamental unirea cu Divinitatea. Efectele terapeutice ale meditatiei au fost demonstrate în 1960 de catre Dr. Herbert Benson de la Scoala Medicala Harvard, Boston.

Definiție

Meditatia și vizualizarea sunt tehnici anti-stres. Reprezinta o practica rationala și foloseste controlat și constient mintea. Meditatia isi propune sa puna la indemana omului un instrument care sa-l ajute sa-si descopere propria sa natura și sa ajunga la acel centru dinlauntrul sau care este una cu tot ceea ce este. Stiinta occidentala vede corpul, sufletul și spiritul intr-un ansamblu functinal solidar.

Acțiune

Daca corpul este destins, spiritul este la fel, cu efecte benefice pe plan psihic: ritm cardiac mai lent, tensiunea arteriala și concentratia de adrenalina scazute, ritmul respirator și metabolismul stabilizate. Eficacitatea sistemului imunitar este refacuta, sistemul nervos armonizat Vizualizarea presupune proiectarea de imagini agreabile, pozitive, destinate sa ajute la depasirea unor dificultati de ordin psihologic și afectiv. Vizualizarea solicita spiritul uman sa induca o relaxare psihica.

Aplicații

Prin meditatie și vizualizare se pot rezolva problemele circulatorii, insomnia, stresul, anxietatea, depresiile, tulburarile de comportament, dereglarile în functionarea sistemului imunitar.

Meloterapia și Sonoterapia

Istoric

Terapia prin sunete este o veche traditie a budistilor și a yoghinilor. A fost studiata și demonstrata ca terapie în 1896 de catre medicii americani. În anii 1950 -1960 au aprofundat metoda osteopatul englez dr. Peter Manners și americanii dr. Guy Berard și dr. Alfred Tomatis. Despre terapia prin muzica se vorbeste inca din scrierile Vechiului Testament. A fost introdusa în spitalele americane ca forma de terapie în anii 1950. În anul 1958 a fost fondata Societatea Britanica de Terapie Muzicala.

Definiție

Fiecare sunet are o culoare și ia o forma definita. Fiecare forma emite un sunet. Imbinarea tuturor acestor sunete compune muzica corpurilor, muzica stelelor. Toate organele corpului uman emit propriul lor sunet și creaza „nota – cheie” a individului. Exista sapte centrii de lumina muzicala care corespund celor sapte chakre și gamei muzicale divizate în sapte. Muzica contribuie la armonizarea și dezvoltarea progresiva a acestor centrii și ii face capabili sa-si dezvaluie puterile lor latente.

Acțiune

Muzica armonizeaza vibratiile creierului și calmeaza excitabilitatea și violenta. Sunetul și muzica stimuleaza circulatia sangelui și aduce claritate în gandire prin mai buna oxigenare a creierului. Influenteaza pozitiv starile emotionale, echilibreaza functiile psihice, relaxeaza intreg organismul și calmeaza durerile.

Aplicații

Ca și terapie complementara este folosita în stres, anxietate, depresii, autism, dificultati de invatare, tulburari mentale, emotionale și de comportament, probleme circulatorii.

Mindcontrol

Istoric

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Definiție

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Efecte

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Acțiune

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Aplicații

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Naturopatia

Istoric

Naturopatia a fost dezvoltata la sfirsitul sec XIX-lea de catre Dr. Joliu Scheel. Isi are izvoarele în Medicina Traditionala Chineza și Greaca. Hipocrate spune ca sanatatea poate fi mentinuta prin echilibrul dintre odihna, exercitiu și hrana, în cantitati moderate, și ca orice remediu se gaseste în natura.

Definiție

Naturopatia, pentru a ajuta organismul, se bazeaza pe Resursele Naturale. Ea se bazeaza pe cinci concepte: forta vitala care mentine homeostazia organismului, boala este un fenomen natural, simptomele sunt semnale de alarma (mesaje ale fortei vitale), natura este în slujba corpului, trilogia starii de sanatate este data de structura corpului, functia organelor și psihicul omului.

Efecte

Tratamentul naturopatic are mai multe metode și tehnici de tratament asociate: dietetica, cure de intretinere a vitalitatii, hidroterapia, osteopatia, psihoterapia.

Aplicații

Naturopatia actioneaza cu succes asupra: depresiilor, oboselii, hipertensiunii arteriale, problemelor grastrointestinale, bolilor de piele, artritei, astmului etc.

Osteopatia

Istoric

Osteopatia a fost introdusa ca metoda terapeutica în 1874 de catre medicul american Andrew Taylor Still. În 1892 a fost fondata prima scoala de Medicina Osteopatica în Europa.

Definiție

Osteopatia este o terapie manuala care are la baza manipularea structurilor anatomice: schelet, muschi, ligamente, tesuturi moi. Facand studii anatomice, s-a constatat o contractura musculara ori deplasarea structurilor osoase datorita unui traumatism, a unei posturi vicioase, a unei emotii negative care are efect asupra intregului organism. Restabilirea mobilitatii se face manipuland aparatul musculo-scheletic.

Acțiune

Aceasta terapie ajuta la relaxarea intregului corp, la eliminarea durerilor,elimina stresul și problemele emotionale, slabeste tensiunea musculara, intareste sistemul osos, reda abilitatea corpului de a se autovindeca, restabileste mobilitatea.

Aplicații

Osteopatia are rezultate foarte bune în migrene, vertij, sinusite, afectiuni articulare, dureri musculare, afectiuni ale coloanei, insomnii, depresii, dureri menstruale, tuburari digestive, afectiuni respiratorii, astm etc.

Presopunctura

Istoric

Se presupune ca presopunctura a aparut inaintea acupuncturii, iar în momentul de fata se practica cu deosebit succes terapeutic în China.

Definiție

Presopunctura este bazata pe stimularea energiei Qi (energia vietii) care curge prin canalele corpului (meridiane). Presiunea asupra acelor puncte amelioreaza durerea asigurand refacerea circuitelor energetice și implicit, refacerea sanatatii. Punctele presopuncturii sunt aceleasi ca și cele din acupunctura dar în loc de ace se folosesc degetele.

Acțiune

Presopunctura intretine psihicul sanatos, descopera dezechilibrele, indica remediile și stabileste echilibrul energetic în corp

Aplicații

Presopunctura se foloseste în boli ca: artritele, probleme musculare, stres, oboseala, insomnie, migrene, depresii anxietate, tensiune, probleme digestive, probleme ginecologice etc.

Psihanaliza

Istoric

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Definiție

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Efecte

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Acțiune

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Aplicații

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Psihoterapie și Consiliere

Istoric

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Definiție

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Efecte

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Acțiune

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Aplicații

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Reflexologie

Istoric

Reflexologia, cunoscuta din timpuri stravechi, a fost practicata în Egiptul antic, în India, China, de catre primele civilizatii africane și amerindiene. A fost redescoperita în Occident în sec XX de catre medicul O.R.L.-ist american William Fitzgerald care a stabilit fundamentele terapeutice moderne.

Definiție

Reflexologia este o tehnica de masaj a zonelor reflexe de la nivelul tegumentelor și actioneaza prin deblocarea canalelor energetice. Punctele se gasesc la nivelul plantarelor picioarelor, a palmelor mainilor și urechilor și sunt proiectia fidela a diferitelor organe ale corpului. Punctele sunt numite „zone reflexogene” iar presiunea exercitata asupra lor produce o emisie de energie care echilibreaza disfunctia energetica din organele corespondente afectate.

Efecte

Aceasta tehnica are un efect relaxant, reduce stresul și tulburarile digestive, reduce simptomele sindromului premenstrual, ajuta la eliberarea toxinelor acumulate în organism.

Aplicații

Prin reflexologie se poate actiona cu efecte deosebite asupra tuturor organelor, sistemelor și tesuturilor din organism. Aceasta terapie ajuta la ameliorarea cu succes a multor afectiuni care tin de corpul fizic precum și a celor care apartin psihicului cum ar fi stresul, anxietatea și insomnia.

Relaxare și Respiratie

Istoric

Aceste tehnici au fost explicate de psihologul american Dr. Edmund Jacobson iar în 1960 Dr. Hebert Benson de la Scoala Medicala Harvard, Boston a demnstrat efectele terapeutice ale meditatiei transcendentale.

Definiție

Prin relaxare și respiratie constientizata datorita fluxului de aer dirijat constient, se obtine un element mult mai valoros decat oxigenul, și anume PRANA. Prana reprezinta particole de energie Universala cu un nivel elevat de vibratie, culoare și informatie.

Acțiune

Prana are rolul de a coordona și antrena fortele vitale fiind considerata viata ce se difuzeaza în fiinta vie. Controleaza fortele de eliminare, sustine digestia alimentelor, controleaza caldura interna, miscarea, inspiratia, viata superioara, leaga activitatea fizicului de activitatea din corpurile suptile și invers.

Aplicații

Aest tip de terapie are efecte benefice pe plan psihic, pe planul cresterii eficientei sistemului imunitar, ajuta în situatii de stres cronic, ajuta la depasirea unor dificultati de ordin psihologic și afectiv, ajuta în unele afectiuni ale sistemului respirator, digestiv, circulator și în deosebi în afectiunile sistemului nervos.

Rolfing

Istoric

Notiunea de rolfing a fost introdusa în anii 1940-1950 de catre biochimista americana dr. Ida Rolf. Ea compara corpul uman cu un turn de „caramizi” care atunci cand sunt ordonate, forta gravitationala este în echilibru cu structura corpului și confera acestuia forta și vitalitate. Cand „caramizile” nu sunt ordonate, forta gravitationala nu mai poate actiona asupra corpului, echilibrul energetic fiind imposibil de realizat.

Definiție

Aceasta metoda consta în presiuni asupra intregului corp realizate cu ajutorul cotului, a degetelor, a pumnului, pentru a remodela fascia (retea de tesuturi elastice și subtiri) și pentru a ajunge la o cat mai buna aranjare a scheletului osos.

Efecte

Prin rolfing se elimina dureri cauzate de tensiuni musculare.

Aplicații

Rolfingul este folosit cu succes în refacerea pozitiei corecte a corpului, în dureri musculare, probleme respiratorii, previne problemele legate de pozitia corpului, de stres, asigura sanatatea.

Rugaciunea

Istoric

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Definiție

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Efecte

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Acțiune

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Aplicații

Pentru moment nu există informații în baza de date.

Tehnica metamorfica

Istoric

Tehnica metamorfica a fost introdusa de englezul Robert St. John, reflexologist și naturopat, care a initiat „terapia prenatala”.

Definiție

Aceasta tehnica reprezinta o forma de masaj care se face pe marginea interna a palmei, pe maini și pe cap. Ea este fondata pe ideea ca picioarele sunt o reprezentare a intregului ansamblu uman și ne ofera contactul cu pamantul, ca sistem de decompresie a energiilor statice.

Efecte

Tehnica metamorfica poate influenta: dezvoltarea personalitatii, flexibilizarea comportamentului, inbunatatirea starii de sanatate și a elementelor care se formeaza în cursul embriogenezei. Masajul metamorfic actioneaza ca un catalizator ce activeaza forta vitala sau energia interna. Actioneaza pozitiv în diversele faze de evolutie ale fatului.

Aplicații

Aceasta metoda a avut efecte spectaculoase asupra copiilor autisti, a copiilor cu trisomie, în comportamentele psiho-afective.

Tehnica Radianta

Istoric

Tehnica Radianta este o straveche Stiinta Planetara, prin care fiinta umana se poate reechilibra energetic și optimiza din punctul de vedere al vitalitatii și al relatiei interdependente dintre corpul fizic – corpul emotional – corpul mental. Ea reprezinta hrana noastra energetica, ce alimenteaza holistic fiinta noastra, pe cele sapte nivele energetice, cu energia de cea mai pura calitate, care este Energia Universala. Tehnica Radianta este recunoscuta și utilizata pe scara larga în majoritatea tarilor existente pe glob: America de Nord și Sud, Japonia, Germania, Anglia, Franta, Italia, Elvetia, Suedia, India, Australia, Africa etc. În SUA exista peste 20,000 de cabinete de optimizare și energizare prin Tehnica Radianta, la care se vine periodic pentru intretinere, optimizare și reducere a stressului. Asociatia Internationala de Tehnica Radianta, cu sediul în SUA – Florida, orasul St. Petersburg, patroneaza scoala de Tehnica Radianta din Romania, autorizand un numar de 6 instructori sa initieze în acest domeniu.

Definiție

Tehnica Radianta consta în asezarea palmelor radiante, pe anumite pozitii ale capului și bustului, la nivelul centrilor energetici (chakre), pentru o anumita perioada de timp, suficienta pentru a energiza și optimiza intreaga fiinta. Scopul Tehnicii Radiante nu este acela de a trata bolile și de a pune diagnostice. Folosind regulat sedintele de energizare și optimizare holistica, se obtine o stare de bine pe toate planurile, vindecarea reprezentand o consecinta a acestei activitati

Acțiune

S-a observat ca folosind-o, odata cu echilibrarea și optimizarea energetica, boala dispare, capacitatea de recuperare a organismului creste și se instaleaza rapid o stare de bine, care presupune nu numai sanatatea corpului fizic, dar și echilibrul și sanatatea psihica, flexibilitatea, dinamismul, creativitatea și echilibrul.

Aplicații

Este extraordinar de eficace în combaterea efectelor nocive și distrugatoare ale stress-ului. Folosind Tehnica Radianta, pe mii de subiecti, s-a observat, ca s-a obtinut, pe cale naturala, neagresiva, nepoluanta, intr-un timp scurt, de cele mai multe ori imediat, o stare de calm, de liniste și echilibru, care a contrabalansat efectele dezastruoase ale factorilor stresanti, inerenti vietii. Un efect deosebit de important al aplicarii acestei Tehnici este cresterea imunitatii și scaderea vulnerabilitatii la imbolnavire în proportie de aproape 100%. Este util a fi folosita ca mijloc de prevenire a imbolnavirilor, deoarece intareste sistemul Fiintei. S-a observat, de asemeni, ca folosirea zilnica a sedintelor de optimizare și energizare prin Tehnica Radianta, conduce la imbunatatirea parametrilor fizici, emotionali și psihici. Se obtine o mai mare vitalitate, o memorie imbunatatita și o putere de concentrare mai mare, o atitudine corecta în societate și o imbunatatire a relatiilor cu ceilalti.

Terapia Cognitiva

Istoric

„O terapie veche de cand lumea” – orice om este gata sa vina în ajutorul celuilalt atunci cand acesta are nevoie, ajutandu-l sa depaseasca momentele dificile prin care trece. Imparatul roman Marc Aureliu spunea: Daca vreun obiect exterior te deranjeaza, nu el, ci judecata ta asupra lui te tulbura. Nu depinde decat de tine sa stergi aceasta judecata. În secolul nostru terapia cognitiva a fost demonstrata în diverse lucrari stiintifice ca cele ale lui Rene de Lassus (1991), și ale americanilor, dr. David D. Burns și Eric Berne.

Definiție

Terapia cognitiva este metoda de tratament care ajuta omul prin exercitii cognitive, sa-si rezolve conflictele interioare și exterioare, ofera o modalitate de a infrunta și rezolva cele mai diverse situatii care ne perturba confortul psihic.

Acțiune

Aceasta terapie incepe cu: depistarea distorsiunilor, stabilirea etapelor schimbarii concrete, infruntarea cu indrazneala a programelor proprii care produc suferinta, intruziunea în intimitatea convingerilor și credintelor noastre, invingerea sentimentului de nehotarare pentru a ajunge la schimbarea mentalitatii asupra acestor „necazuri” și implicit la invatarea unui nou mod de verbalizare interioara și exterioara în fata dificultatilor intalnite.

Aplicații

Terapia cognitiva a avut succes în rezolvarea: fobiilor simple (frica de insecte, soareci, serpi, inaltime, apa, furtuni, cutremure, accindente, claustrofobie, alte frici) în agorafobie (transporturi în comun, multime, tuneluri, poduri, singuratate), în fobii sociale (a vorbi în public unor oameni cunoscuti sau necunoscuti, a servi masa cu oameni cunoscuti sau în public).

Terapia craniana

Istoric

Terapia craniana a fost introdusa de catre dr. John Upledger osteopat american, în anul 1978.

Definiție

Terapia craniana se desprinde din practica osteopata și este o metoda bazata pe actiunea asupra membranelor care imbraca creierul și maduva spinarii. Aceasta terapie consta în atingerea subtila cu mana a craniului și a osului sacral, cu mentalizarea actiunii dorite.

Efecte

Scopul tratamentului este generarea unui impuls care duce la normalizarea ritmului cranian, ritm care se regaseste la nivelul fiecarei celule din corp.

Aplicații

Acest tip de terapie are succes în dureri de cap, dureri musculare, artrita, depresii, dificultati de invatare, post efectele meningitei, refacerea post operatorie.

Terapia cu magneti

Istoric

Beneficiile terapeutice ale magnetiilor au fost cunoscute inca din Grecia Antica, Egipt, China Antica. În sec XVIII fizicianul Franz Anton Mesmer a pus bazele magnetoterapiei moderne.

Definiție

Magnetoterapia este metoda de tratament ce foloseste undele electromagnetice generate de polii N-S ai magnetilor care, actionand asupra celulelor corpului uman, repolarizeaza curentii electrici din corp asigurand un optim de sanatate.

Efecte

Aceste fluxuri actioneaza asupra circulatiei sangvine,asupra coagularii,asupra activitatii cerebrale.

Aplicații

Ajuta în boli ale aparatului locomotor, în sistemul circulator, nevralgii, dureri, afectiuni inflamatorii, insomnii, oboseala, dureri de cap, dezechilibre hormonale etc.

Training-ul Autogen

Istoric

Training-ul autogen provine din India și face parte din practica yoghina. Acest tip de terapie a fost demonstrata stiintific de catre naturopatul Oscar Vogt. În Anglia a fost introdusa ca tehnica antistres de catre Dr. Malcom Carruthers în anul 1970.

Definiție

Tehnica de training autogen este un mod de relaxare profunda care se face cu ajutorul exercitiilor mentale, memorate intr-o anumita secventa, blocand raspunsul organismului la stres. Se efectueaza în grup sau individual.

Acțiune

Prin trecerea de la o stare constienta la alta, i se permite subiectului sa-si controleze sistemul nervos vegetativ. Trainingul autogen induce restabilirea echilibrului intre cele doua emisfere cerebrale rezultand din aceasta eliberarea de stres și vindecarea.

Aplicații

Se cunosc rezultate bune in: astm, hipertensiune, colita, migrene, stres, insomnii, depresii, tensiuni nervoase, ulcere, eczeme etc.

Yoga

Istoric

Este cunoscuta în Orient de peste 4000 de ani, și este adusa în Occident din India. În lunga ei istorie, yoga cunoaste mai multe cai dar, toate avand acelasi tel. Printre cele mai importante enumeram: HATHA YOGA – unirea dintre soare și luna, LAYA YOGA – controlul spiritului, BHAKTI și SAKTI YOGA – Iubirea și Puterea Divina, MANTRA și YANTRA YOGA – utilizeaza cuvinte cu putere deosebita – mantre, RAJA YOGA – metoda „regala” a yogai, KARMA YOGA – ACTIUNEA care duce la Eliberare, KUNDALINI YOGA – urmareste atingerea Iluminarii etc.

Definiție

Yoga este de fapt o gimnastica blanda, pentru corp și spirit, care restabileste armonia și echilibrul cu toate partile sale componente. Yoga contine trei principii esentiale: respiratia (Pranayama), posturile psihice (Asanele) și meditatia (Dhyana).

Acțiune

Exercitiile yoga: tonifica corpul, dau suplete muschilor, stimuleaza functiile psihologice, inalta spiritul, combat efectele stresului, emotiile distructive, restabilesc concentrarea și echilibrul.

Aplicații

Yoga practicata regulat și sub indrumare poate solutiona anxietati, rahialgii, artrite, depresii și cel mai important, previne aparitia bolilor, mentine sanatatea la un nivel optim.

X